Kop1(40K) Cultuur1 (75K) Cultuur3 (7,3M)

Producten

Educatie

Contact

Activiteiten

Home

 

De culturele Europese dimensie

 Cultuur4 (8M)  Cultuur8 (13K)  Cultuur9 (16K)

Europa wordt gekenmerkt door culturele veelzijdigheid. Vanaf 1961 onderstrepen de Europese Raad en het Europees Parlement de culturele samenwerking in Europa. Het Europese optreden versterkt de Europese identiteit. De financiële ondersteuning zorgt voor de promotie van de Europese cultuur. De jaarlijkse instelling van de Culturele hoofdstad van Europa bestaat sinds 1985. Er is een Europadag, een Europese Dag van de talen, een Maand van de Europese cultuur, een Europees Jaar van de film en de tv, een Europees Jaar van de talen, en een Europees Jaar van de interculturele dialoog.

Interne cultuurmarkt

 Cultuur11 (24K)  Cultuur6 (22K)  Cultuur12 (20K)

De geleidelijke totstandbrenging van een Europese cultuurmarkt is gericht op het tegengaan van monocultuur, het beschermen van cultureel en architectonisch erfgoed, de verspreiding van culturele werken, de stimulering van cultuurspreiding en de coördinatie van culturele activiteiten. Met een overeenkomst voor de invoer van voorwerpen van culturele aard, met harmonisatie van de belastingregels in de culturele sector en van de subsidies op monumentenzorg, met bepalingen voor de markt van cultuurproducten, vrij verkeer van en de teruggave van cultuurgoederen.

Europese ondersteuning

 Cultuur15 (43K)  Cultuur5 (22K)  Cultuur7 (34K) Kop6.gif (16K)

Deze vindt plaats door de ondersteuning van de Europese architectuur met de Mies-van-der-Rohe prijs, van het culturele erfgoed door de Europa Nostra prijs, door de invoering van een Europees erfgoedlabel, van het lezen door de vaststelling van een Europese literatuurprijs en door de invoering van een Europese theatervoorleesdag, door een Europese beeldhouwwedstrijd en het uitbrengen van een gids voor beeldende kunstenaars, door een Europese muziekprijs, door een Europese mediaprijs, en door de instelling van creatief Europa-desks.


Klik hier